Rak jelita grubego i odbytnicy: jaka dieta może nas ochronić przed tymi chorobami?

Medyczne statystyki są niepokojące. Wynika z nich, że coraz większym problemem współczesnego świata staje się rak jelita grubego oraz rak odbytnicy. Te choroby są często efektem drobnych zaniedbań. Niewłaściwa dieta to częsta przyczyna tego typu schorzeń. W jaki sposób możemy chronić się przed tymi chorobami? Profilaktyka w tym przypadku to przede wszystkim lekka dieta, która korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Po jakie produkty warto sięgać w trosce o swe zdrowie?
Dieta mająca chronić przed takimi chorobami, jak rak jelita grubego oraz rak odbytnicy, to przede wszystkim dieta pełna świeżych warzyw i owoców. Powinny one odgrywać główną rolę w codziennym menu. Dlaczego? Bo dzięki zawartości błonnika pokarmowego pozwalają one usuwać z układu pokarmowego te toksyny, których nagromadzenie się sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych. Warto też zadbać o to, by zdrowa dieta była lekka i uboga w szkodliwe tłuszcze. Dlaczego? Bo tłuszcz sprawia, że zwiększa się intensywność produkowania kwasów żółciowych. Te z kolei sprzyjają rozwojowi komórek nowotworowych w jelicie grubym. Ważnym składnikiem diety mającej chronić przed tymi nowotworami jest kwas foliowy. Znaleźć go można w zielonych warzywach, dzięki którym nasza dieta stanie się znacznie zdrowsza i ciekawsza. Wapń jest kolejnym składnikiem, który świetnie sprawdza się w profilaktyce raka jelita grubego oraz odbytnicy. Jego skuteczność wynika z tego, że świetnie wiąże on kwasy żółciowe i sprzyja ich szybszemu wydaleniu z organizmu. Kapusta włoska oraz odtłuszczone produkty mleczne stają się zatem kolejnymi składnikami zdrowej diety.


Photo: spinster cardigan / flickr.com/photos/84906483@N08/
CC-License: CC BY
Link: creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *